2013. január 20., vasárnap

Tejszínes póréhagymaleves sajtgaluskával

Mivel nagyon rákaptam a póréhagymára, ismét beszereztem egyet :) Igaz, már készítettem korábban is póréhagyma krémlevest, de most az egyszerűbb változatnál kiadósabbra vágytam. Ez is önmagában laktató, nagyon passzol hozzá a lángos vagy édes kelt tészta, esetleg fokhagymás pirítós.
Most levesbetétet készítettem hozzá, de kisült hozzá egy újabb adag lángos is Marcsi konyhájából. Ezt a lángos receptet forrón, vagyis langyosan ajánlom. Mentsétek el, mert ez a recept aranyat ér, annyira finom!

De jöjjön a laktató levesrecept:

Tejszínes póréhagymaleves sajtgaluskával

A leveshez:
1 nagy szál póréhagyma
1-2 ek étolaj
15-20 dkg zöldborsó
1 l zöldséglé (lehet leveskockából is)
só, fehérbors, késhegynyi szerecsendió
1 tk étkezési keményítő
1-1,5 dl tejszín

A sajtgaluskához:
5 dkg vaj
1 tojás
4 dkg ementáli reszelt sajt
5 dkg búzadara
só, fehérbors

Először a galuskamasszát állítjuk össze. A vajat a tojással habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a búzadarát, a reszelt sajtot, és sózzuk, borsozzuk. 20 percig pihenni hagyjuk. Közben vizet forralunk egy edényben, sózzuk, mert majd ebben főzzük ki a galuskákat.
A leveshez a póréhagymát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, majd vékonyra felszeleteljük  A zöld végéből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez. A felszeletelt pórét kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a zöldborsót és ráöntjük a zöldséglevet  Ha nincs zöldséglevünk, akkor 1 l vizet ráontunk a zöldségekre  majd ha forr, akkor belerakunk 2 zöldségleveskockát. Fedő alatt 20 percig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A tejszínt kikeverjük a keményítővel és a kész levesbe öntjük. Hagyjuk egyet forrni, majd levesszük a tűzről.
A sajtgaluskákat a forrásban levő vízbe szaggatjuk egy teáskanállal és kis lángon 15 percig főzzük. Leszűrve a levesbe rakjuk. Tetejére szórjuk a félre tett póré szeleteket.

A kész leves :)

Sajtgaluskák még főzés előtt

Marcsi-féle lángos
4 fős adag a leveske. A galuskából ennyi darab lett, amint a fotón látható, kb. 6 cm-esek. A lángos egy részét gombócként lefagyasztottam, de mivel akkor készült a leves, még keltek, így a tetejük kérges lett. Egyébként bírja a fagyasztást, a felengedést követően könnyen kezelhető volt, habár nem rögtön sütöttem meg :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése