2012. november 17., szombat

Lúdláb

Ez a sütemény is a Házi sütemények című könyvből való :) Még a november se köszöntött be, mikor eldöntöttem, hogy elkészítem. Márton napra szerettem volna megsütni, csak az öcsém dolgozott még szombaton is, ezért hétvégére nem jött haza, így a héten kerítettem sort rá.

Nagyon finom, abbahagyhatatlan az evése, igazi rájárós süti:

Lúdláb


A tésztához:
4 tojás (nagy, 6,5-7 dkg-os)
16 dkg kristálycukor
4 ek víz
2 dkg kakaópor
14 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só

A krémhez:
8 dl tej
8 ek liszt
2 tojás
25 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor

A csokimázhoz:
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj

Először a főzött krémet készítjük el: a 8 dl tejet feltesszük forrni. Kiveszünk belőle egy keveset, amit elkeverünk simára a 2 tojással és a 8 ek liszttel. A krémet gőz felett főzzük. Egy nagyobb fazékba vizet forralunk, és rátesszük a habüstöt vagy egy másik kisebb edényt. Beleöntjük a felforrt tejet, a tojással elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Tetejére kevés kristálycukrot szórunk, akkor nem fog bebőrözni a teteje, különben folyamatosan kellene keverni, amíg ki nem hűl.

A 25 dkg vajat a 30 dkg porcukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral simára keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a csokis piskótát: a 4 tojást kettéválasztjuk, a tojássárgájába beletesszük a 4 ek vizet és a 16 dkg cukrot, amit fehéredésig keverünk. Hozzákeverjük a 2 dkg kakaóport is. Felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A 14 dkg lisztet elkeverjük az 1 csomag sütőporral és a csipetnyi sóval. A hab felét beletesszük a tésztába, és rászitáljuk a lisztes keveréket. Fakanállal lazán összekeverjük, majd a hab többi részével tovább lazítjuk a tésztánkat. A tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát, és egy hablapáttal elsimítjuk  Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha kész, kiborítjuk egy táblára, és lehúzzuk a tetejéről a papírt.

A főzött és a vajas krémet összekeverjük, és a tésztára kenjük. Fél órára hideg helyre tesszük, ha nem fér a hűtőbe, akkor a spájzba, hogy a krém megszilárduljon.
Elkészítjük a csokimázat: a 20 dkg étcsokoládét összetördeljük, habüstbe tesszük, és gőz felett a 10 dkg vajjal megolvasztjuk. Mikor kihűlt, rákenjük a krémre. Ha megszáradt, vizes késsel felszeleteljük, először 5x5-ös négyzetekre, majd az átló mentén háromszögekre vágjuk. Így úgy néz ki, mint két lúdláb.

Kicsit drága sütemény, de megéri jeles ünnepnapokon a vendégeknek, vagy csak a magunk örömére tálalni. Fele adagot is készíthetünk, ha sokalljuk a hozzávalók mennyiségét, de ekkor vegyük figyelembe, hogy 30x40 cm-es tepsi helyett csak kisebbet használjunk.

TIPPEK:
A főzött krémbe, ha melegen keverjük a vajas porcukrot, nagyon megolvadhat a krém.
A csokimázat nagyon óvatosan kenjük, mert összekeveredhet a krémmel!
A lúdláb csokoládékrémes változatát is nagyon könnyen elkészithetjük, ha teszünk a krémbe 2 ek kakaóport és 3 dl magozott meggyet. Tetejét is díszíthetjük meggyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése