2016. október 5., szerda

Túró rudi torta

Bár nem tartottunk jeles eseményt, sem születésnapot, sem névnapot, mégis anyu elhatározta, hogy egyik nap tortát süt. Választása a Receptneked.hu oldalán található egyik túró rudi tortára esett.

Túró rudi torta

A piskótához:
3 tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
1 ek kakaópor

A túrókrémhez:
500 g túró
1 dkg zselatin
5 dkg viz
20 dkg porcukor
1 rúd vanilia magja vagy legalább vaniliaaroma
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszin (növényi)

A csokimázhoz:
15-20 dkg étcsokoládé
1 ek vaj

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojásokkal egyenként elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és végül a kakaóport is. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a masszát, amelyet sütőpapirral béleltünk ki. Előmelegitett sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Ha készen van és kihűlt a piskótatészta, akkor tegyük vissza papir nélkül a formába és készithetjük a krémet. A zselatint áztassuk be a vizbe, ahogy felszivta a vizet, mikróban pár másodperc alatt olvasszuk fel és hagyjuk kicsit hűlni.

A túrót a cukorral, aromával és citromhéjjal keverjük ki (a túrót akár ét is törhetjük egy szűrőn, hogy még lágyabb legyen a krém). A picit visszahűlt zselatint folyamatos keverés mellett a krémhez keverjük, majd kemény habbá verjük a habtejszint.
A tejszint egy hablapáttal a túrós krémhez forgatjuk. Szinte azonnal érezni lehet, ahogy a zselatin elkezd "meghúzni"! Ezt a krémet elsimitjuk a kakaós piskótalapon és pár órára hűtőbe tesszük, mig teljesen megszilárdul.

Ha megszilárdult, körbevágjuk a forma mentén a tortát és levesszük a karikát. A csokit a vajjal megolvasztjuk, picit visszahűtjük és leöntjük vele a tortát. Kenjük annyira simára, amennyire lehet. Nem baj, ha az oldalán is lefolyik.
Hűtőbe visszatéve dermesszük meg a csokimázat is, majd szeletelhetjük.

Nagyon finom és variálható. A túró rudihoz hasonlóan készülhet egy réteg málnazselével vagy barackossal vagy bármilyen más izesitésben, amilyen a túró rudi vásárolható vagy amilyet szeretünk.
Ekkor a lekvárt zselatinnal megforgatjuk és eggyel kisebb átmérőjű tortaformába, sütőpapirral kenjük. Miután megszilárdult, használhatjuk.
A piskótára megy a fele túrókrém, rá a lekváros zselé, rá a másik fele a krémnek és igy leöntve csokival. Nagyon finom!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése