2016. augusztus 21., vasárnap

Szilvásgombóc

Már van a blogon 2 szilvásgombóc recept, de ez a hagyományostól kissé eltérő módon készül. A Miele Főzőiskola receptje alapján.

Szilvásgombóc (4 adag)

A tésztához:
1 kg burgonya
3 tojás
10 dkg vaj
52 dkg finomliszt


A töltelékhez:
szilva
fahéj
porcukor

A pirított morzsához:
10 dkg vaj
40 dkg zsemlemorzsa

A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, vigyázva arra, hogy a lereszelt héjában főtt burgonya már hideg legyen. Majd egy kis időre visszatesszük a hűtőbe keményedni.
A töltelékhez a szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és fahéjas porcukorral összekeverjük.
A pihentetés után kilisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagságúra. 6x6 centis négyzetekre osztjuk, és mindegyik közepére rakunk egy fahéjas porcukorral megszórt szilvát. Gombócokká formáljuk. Bő forrásban levő vízben kifőzzük a gombócokat. Akkor jó, ha a gombóc feljön a víz felszínére. Ha van gőzpárolónk, akkor abban is megpárolhatjuk.
A vajat egy edényben felolvasztjuk, megvárjuk, amig a víz elpárolog belőle, majd beleöntjük a morzsát és megpirítjuk. A kész gombócokkal összekeverve tálaljuk.
Ha nincs otthon vajunk, akkor étolajjal is elkészíthetjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése