2014. február 17., hétfő

Diós-babapiskótás kocka

Eredetileg rumos-diós kocka a neve, csak hiján voltunk a rumnak, mert nem szoktuk vásárolni. Habár a recept meggylikőrt javasolt helyette, de ilyen egzotikumot, különlegességet sem tartunk itthon. Igy mentes lett minden alkoholtól :D
Gyöngyi oldalán bukkantam rá és szerelem volt első látásra. Ezt el kell késziteni! Mert minden van benne, amit imádni lehet: kávéba mártott babapiskóta, darált dió, vaniliás pudingkrém, habtejszin és egy kevés baracklekvár is. Igazi ünnepi sütemény :)
De jöjjön a recept:

Diós-babapiskótás kocka (eredeti nevén rumos-diós kocka)

A piskótatésztához:
6 tojás
15 dkg darált dió
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
9 ek viz
2 ek baracklekvár

A krémhez:
2 csomag vaniliás pudingpor
6 dl tej
25 dkg porcukor
30 dkg margarin

Tetejére:
3 dl habtejszin
kb. 15 dkg dió kissé megpiritva, durvára vágva

Ezenkivül:
24 db hosszúkás babapiskóta
rum (az eredeti recept meggylikőrt javasolt helyette)
lehűtött feketekávé, kb. 6 adagnyi

A tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, lassan hozzáadagoljuk a vizet is. Hozzákeverjük a lekvárt, a lisztet, a sütőport, a darált diót és végül adagonként hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét is. Előmelegitett sütőben, nálam 180 fokon, tűpróbáig sütjük.
Ezalatt elkészitjük a krémet: a vaniliás pudingporokat 6 dl tejben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal is összekeverjük.
A megsült diós piskótát hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk, meglocsoljuk a rumos sziruppal, amely a következőképpen készül: 1 dl vizet 5 dkg cukorral megfőzzük, majd hozzákeverünk 3 cl rumot. Megkenjük a krémmel, rárakjuk a kávéba mártogatott babapiskótákat, újra megkenjük a krémmel, és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Tetejét habbá vert habtejszinnel megkenjük, piritott dióval megszórjuk.
Kockákra vágva tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése