2014. január 5., vasárnap

Malacpogácsa

Szilveszterre nagyon sokan formáltak pogácsatésztából malacot. Mivel öcskös Pesten töltötte az estét, és csak másnap estére jött haza, ezért hétvégére terveztem be. Halászlével tálaltuk.

Malacpogácsa

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1,5 dl tejföl
2 tojássárgája
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 kk só
1 kk cukor

Ezenkivül:
25 dkg reszelt sajt

A kenéshez:
2 tojássárgája

egész feketebors a szemekhez
3 különböző pogácsaszaggató (8-5-4 cm)
hurkapálca

A tejből, a cukorból és az élesztőből kovászt készitünk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgájákat, a sót és végül a kovászt is hozzáöntjük. A hozzávalókat alaposan elkeverjük, jól kidagasztjuk, a tésztát konyharuhával letakarjuk és hagyjuk meleg helyen kelni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre boritjuk és kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk. Megszórjuk a reszelt sajt 1/3-ával. A tészta széleit középre hajtogatjuk, majd a tetejét és az alját is ráfektetjük. Letakarjuk és hagyjuk pihenni 30 percig. Ezt a folyamatot még 2x megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk ki. A legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a malacok fejét, a középsővel a füleit, és a legkisebbel az orrát. Az orrára hurkapálca segitségével 2 lyukat fúrunk. A malacfejeket a tepsire rakosgatjuk, megkenjük a tojássárgájával, rárakjuk az aljára az orrot és azt is megkenjük.
A malacfejekre a középső pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki, amelyeket 4 részre vágunk. Minden fejhez 2 fület rakunk, megkenjük tojássárgájával. Az orra fölé 2 szem feketeborsot helyezünk, amelyek a malac szemei lesznek.
Előmelegitett sütőben 220 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. 






2 megjegyzés: