2014. január 15., szerda

Kiflik

Kiflik, amelyek vizben felfuttatott kovásszal készültek. A receptet Tányától kölcsönöztem, aki egy cseh városban, Karlové Vary-ban, talált rá erre az önmagában is nagyon finom kiflire.
Másnapra kissé tömörebb lesz, valamint a ropogós külseje is megpuhul, de izén semmit sem változtat. Ehetjük csak úgy pusztán, vagy vajjal megkenve, egy biztos, mindenhogyan finom.

Kiflik (16 darabhoz, azaz 2 tepsinyi adag)

500 g finomliszt
25 g élesztő
2 dl viz
125 g Hera (helyettesithető margarinnal vagy vajjal)
2 kk tejpor
2 kk cukor
1 kk só (nálam 2 kk)

Ezenkivül:
olvasztott margarin

A hozzávalókat kenyérsütőgépben is összeállithatjuk vagy ennek hiján a langyos vizben felfuttatjuk az élesztőt, amelyhez hozzákeverjük a cukrot. Majd a többi hozzávalóval is összekeverjük és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni legalább 1,5 óráig.
A megkelt tésztát 16 kis golyóvá osztjuk (kb. 54 g-osak lesznek) és konyharuhával letakarva hagyjuk még pihenni legalább 10 percig. Minden darabot téglalappá nyújtunk. A tészta szélesebbik részénél kezdjük a feltekerést, közben a széleit lenyomkodjuk, mialatt a sodrófával nyújtjuk még, hogy csikosabb legyen. A kifliket patkó formájúra hajlitjuk és sütőpapirral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 15 percet pihenni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegitjük 200 fokra és egy fémbögrében vizet teszünk, hogy elegendő pára alakuljon ki. Amikor a viz a bögrében buborékozni kezd, belerakjuk az olvasztott margarinnal megkent kifliket a forró sütőbe. Ropogósra sütjük. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, de inkább figyeljük.




1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod és a sok finomságod. Szeretnélek egy kicsit jobban megismerni, ezért szeretettel meghívlak egy játékra. Kérlek nézz be hozzám: http://aranytepsi.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast-ujra.html
    Köszönöm. Andi az AranyTepsi blogról

    VálaszTörlés