2013. december 5., csütörtök

Zserbólinzer

Keresztanyámnak szerettem volna vele kedveskedni, merthogy a kedvenc süteménye a zserbó, amelyet viszont én nem szeretek. Köszönet a receptért az AranyTepsi blogháziasszonyának! Még hétfőn készült, akárcsak a banános bonbon, de várni szerettem volna, pontosabban beszámolni, hogy mennyire nyerte el a tetszését. De erre nem került sor, még másnap, sőt harmadnap sem... Sebaj, majd karácsony tájékán újra elkészitem és viszek belőle.
Kimaradt a banános bonbon töltelékéből, ezért a sárgabaracklekvár mellett ezt is kentem rá. Egy lekváros, egy banánkrémes, egy lekváros, igy kentem rá. Pontosabban előbb a lekvár került a linzerre, később mikor a lekváros üveg aljára néztem, már csak a banánkrém maradt, mint végső megoldás.

Zserbólinzer

A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
1 tk sütőpor
csipetnyi só
1 csomag vaniliás cukor
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája

Ezenkivül:
fél üveg sárgabaracklekvár
6 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
pár db dióbél
banánkrém

A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan összegyúrjuk. Mivel lágy tésztáról van szó, ezért rakjuk egy órára a hűtőbe. A pihentetés után erősen lisztezett nyújtólapon 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggathatjuk és sütőpapirral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, mert sütés közben megnőnek. Előmelegitett sütőben 200 fokon alul-felül sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
Hagyjuk a megsült tésztát kihűlni, majd két darabot egy kevés lekvárral összeragasztunk, a banánkrémesnél is igy járunk el. A dióbelet kézzel nagyobb darabokra is törhetjük.
A csokit vizgőz felett megolvasztjuk, majd az étolajjal elkeverve a formák tetejére csurgathatjuk, vagy az esetemben egy kenőecset segitségével kör alakú mintát rajzolunk rá. Megszórjuk dióval. Hűtőben tároljuk.
Műanyag dobozban sokáig eláll, ha kibirjuk, hogy ne eszegessük meg.





1 megjegyzés: