2013. február 17., vasárnap

Csíkos csokis kifli

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Rászánni az elkészítésére magunkat, már kissé nehezebb volt. Nem, imádok kelt tésztával dolgozni :) Csak mindig más édességet készítettem, így háttérbe szorult. De most  fordult a kocka, és úgy döntöttem, hogy előnyben részesítem más édes tésztákkal, süteményekkel szemben.

Nem bántam meg, hogy elkészítettem:

Csíkos csokis kifli

A tésztához:
50 dkg liszt
3 ek méz
1 mk só
3 dkg élesztő
2,6 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj

A csokis krémhez (ha nincs otthon csokipudingpor):
3 ek étkezési keményítő
4 ek cukor
1 ek kakaópor
10 dkg tejcsoki
2,5 dl tej

A tésztához való alapanyagokat egy tálba rakjuk. A tejet fokozatosan adagolva hozzá puha tésztát gyúrunk kb. 10 perc alatt. Az élesztőt nem kell felfuttatni külön! Letakarva fél óráig pihenni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a csokis pudingot vagy a csokis krémet: a tejet feltesszük melegedni a tűzre. A keményítőt elkeverjük a cukorral, a kakaóporral és 3 kanál tejjel csomómentesre kavarjuk, majd beleöntjük a tejbe és sűrűre főzzük. Az összetördelt csokit a forró krémbe keverjük. Néha megkavarva hagyjuk langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 9 részre vágjuk. Igen, jól el lehet osztani 9 felé. Kb. 10 dkg-s lesz egy kifli. Egyenként kinyújtjuk ovális alakra, az egyik végét ujjnyi szélesen bevagdossuk. A kinyújtott tésztára rárakunk 1 kanálnyi krémet, ráhajtjuk a tésztát, a széleit lenyomjuk, hogy sütés közben a töltelék bent maradjon. Felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket felvert tojással kenjük meg és megszórjuk barna cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük szép pirosra.



Féladag készült a HajniZoli blogjában szereplő recept alapján. Isteni finom! Ajánlom mindenkinek, hogy készítse el :) Neked meg, Zoli, nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad ezt a kincset érő receptet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése