2012. december 13., csütörtök

Kakaós csiga

Gyerekkorunkban gyakran vett az anyu kakaós csigát a boltban. Mire felnőttünk, valahogy elmaradt ez a finomság az asztalról. A héten eszembe jutott, hogy jó lenne valamilyen harapnivaló a reggeli tea/kávé/cappucino vagy más forró italok mellé. Eszembe jutott a kakaós csiga. Hosszas keresgélés és tanakodás után végül Erzsébet blogjában megtaláltam a nekem megfelelőt. Az övé nagyon gusztára sikeredett a fotók alapján. Képeket nézegetve már csorgott a nyálam :D

Kakaós csiga

A tésztához:
750 g liszt
40 g élesztő
400-450 ml tej
3 ek olaj
4 ek cukor
1 kk só

A kakaós kencéhez:
120 g vaj
15 g kakaópor
60 g cukor
1 kk vaníliakivonat

A kenéshez:
100 ml tej
1 ek vaníliakivonat

150 ml langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, az olajat, a cukrot, a sót és a maradék tejjel, amennyit felvesz, rugalmas tésztát dagasztunk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ezalatt a kakaós krémhez való alapanyagokat összekeverjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Lisztezett felületen egy-egy, kb. fél centi vastagságú téglalapot nyújtunk belőlük. Rákenjük a kakaós krémet és bejgliszerűen feltekerjük. Éles késsel vagy cérna segítségével 2-3 cm szélességben felszeleteljük a tekercseket és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Kevésbé deformálódnak el a csigák, ha cérnával vágjuk el a tésztát. Ehhez egy 30-40 cm hosszú cérnaszálra van szükségünk. A tésztarúd alá vezetjük a cérnaszálat a kívánt szélességben, a tészta felső részén keresztezzük, majd határozott mozdulattal ellentétes irányba húzzuk, amíg teljesen át nem vágja a tekercset. Ezzel a módszerrel gyorsan és szépen tudunk szeletelni.
Még 20-25 percet kelesztjük a csigákat. Tetejüket megkenjük a tej és a vanília keverékével, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A sütőből kivéve a megsült csigák tetejét újra megkenjük a vaníliás tejjel.
Porcukorral megszórva tálaljuk, de el is maradhat.



Féladagot készítettem, de így is tele lett a tepsi. Finom volt teával, kávéval. Köszönöm a receptet, Citromhab!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése